Watermanagement

CIMG2833
.

Woensdagochtend, het is 7 uur en ik zit net in mijn auto onderweg naar locatie, als mijn telefoon gaat.

De producent aan de lijn, normaal een vroege opstaander en lekker opgewekt, maar nu toch iets meer dan ander, uptempo in zijn tekst korte zinnen met een heleboel informatie die niet goed klinkt. Iets van de hele nacht geregend, straten onder water, verzekering, afzeggen en op het evenementen terrein alleen nog drijvende rijplaten en heel veel water.

Als ik 40 minuten later het terrein  op loop, is het eerste wat me opvalt dat ik na 3 stappen al natte sokken heb, in mijn laarsen! Dat laagje water is ruim 20 cm diep, aan de rand. Inmiddels is iedereen van ons team aangeschoven in een spoedberaad. Zaterdag is de show en we zijn nog niet eens klaar met bouwen.

Gelukkig blijven opmerkingen over 2 emmertje water halen en water naar de zee dragen uit, al denk ik dat iedereen ze had willen en kunnen plaatsen. Terwijl iedereen iemand belt die iets kan met waterafvoeren, stopt spontaan 1 van de 2 drainage pompen die de hele nacht al overuren draaide.

CIMG2862
.

Erg groot is dit drama niet wat het opgepompte water komt in het riool terecht die 5 meter verder overstroomt. De uitdaging is dan ook groter dan dat we dachten. Het water moet niet het riool in maar in een naast het terrein liggend kanaaltje.

Vrijdag ochtend is het terrein bijna droog gepompt en lopen we niet al te ver achter op schema. Door de extra mannen die we hebben ingezet zal onze deadline ons niet al te veel in de weg zitten en zullen de deuren op zaterdag gewoon op tijd  het publiek open kunnen.Inmiddels zijn er laarzen aangeschaft die hoger zijn en ik kan me nu zonder natte voeten over het terrein begeven. Op vele plekken worden pompen ingegraven en slangen uitgerold. Ondertussen heb ik de verzekeringspapieren gecontroleerd en de berekend wat een annulering zou gaan kosten. Met deze berekening in het hoofd hebben we een tussentijds overleg over de haalbaarheid van het evenement. De technisch producer is er heel uitgesproken over en heeft er alle vertrouwen in dat het op tijd droog is, als het weer mee zit. Ook de verschillende weersvoorspellingen geven aan dat het pas na het weekend weer slecht wordt. Dus we gaan ervoor, we bestellen vele kub houtsnippers, we regelen enkele honderden vierkante meters vlonder en nog een paar pompen extra.

CIMG2910
.

 

Zaterdag, de deuren gaan gewoon op tijd open, een extra grote site ploeg ligt redelijk voor pampus backstage uit te puffen. We hebben het gered, iedereen blij en de 40.000 bezoekers lopen allemaal binnen. Als het avond wordt komen ook de donkere wolken, het begint zachtjes t motregenen, nog niets aan de hand. Maar als de voorlaatste band speelt, komt het met bakken naar beneden. We trekken alles uit de kast om te voorkomen dat er een gevaarlijke situatie ontstaat, riggers staan klaar om geluid en videoschermen naar beneden te halen en de zeildoeken uit het podium te halen. Er is in een uur tijd al drie keer overleg geweest met de veiligheidsdiensten.  Terwijl de band doorspeelt vallen langzaam maar zeker luidsprekers op het podium uit, beginnen sommige microfoon duidelijk te laten horen dat zij niet geschikt zijn om onder water te werken. Maar de band weetAlleen zijn de voorspelling minder gunstig geworden, de regen wordt zaterdag al verwacht en zoals het er dan uit ziet ook niet zo een beetje. Maar voorlopig schijnt de zon en is de temperatuur aangenaam.

Artiestendorp 3
.

van geen wijken en gaat door, tegen het einde van hun set stopt het met regenen en geeft het veiligheidsteam code groen af voor het terrein. De hoofd act mag en kan beginnen en dat doet ze. Slechts een paar duidend man waren eerder vertrokken.

Achteraf hebben we berekend dat we ongeveer 7 miljoen liter water hebben afgevoerd. Het was een geslaagd waterfeest en we kunnen het begrip watermanagement bijschrijven op onze werkzaamheden.