Productieveiligheid

Waarborg kwaliteit en veiligheid van evenementen

Rob Hermanns veiligheidJaarlijks bezoeken miljoenen mensen diverse festivals, manifestaties en (sport)evenementen. Maar achter de aanblik van feesten en plezier gaat een enorme uitvoering van veiligheidsplannen en -controles schuil. Rob Hermanns, evenementen veiligheidskundige vertelt wat er achter de schermen gebeurt om alles in goede banen te leiden.

“Veiligheid komt overal terug”, zegt Hermanns onomwonden. “Denk alleen al aan de op- en afbouw van evenementen. Verschillende leveranciers werken door elkaar heen. Het is dan belangrijk dat hun werk goed op elkaar is afgestemd. Voorbeeld: hoe werkt een elektriciën terwijl een collega in de buurt bezig is met de watervoorziening?”

Naast de werkzaamheden is ook crowd management een belangrijk speerpunt tijdens evenementen. Hermanns geeft daarin trainingen, maar geeft ook advies om evenementen te helpen de veiligheid van bezoekers én medewerkers te waarborgen. Dit doet Hermanns voor zowel overheid als organisatoren.

De afgelopen jaren heeft Hermanns diverse evenementen geholpen bij risicoanalyses. Zo werd bij de 4 Mijl van Groningen geanalyseerd of het evenement nog kon groeien. Hermanns: “We hebben toen gekeken naar crowd management en bezoekersstromen. Kan het evenement groter worden met meer bezoekers en deelnemers? We hebben een analyse gemaakt en actieplan geschreven voor de uitbreiding. Daar is men nu mee bezig.”

Cursus Productieveiligheid

Productie veiligheidNaast analyses en adviezen zijn er ook in-company trainingen. Hermanns: “In juni geef ik een cursus Productieveiligheid. We gaan dan dieper in op de ontvangst van gezelschappen en hoe je de risico’s die daaromheen een rol spelen, kunt vertalen naar een eigen plan. Ideaal voor stage- en eventmanagers.”

Tijdens de cursus worden onderwerpen als wet- en regelgeving, veiligheid, ongevallen, procedures en vele andere onderwerpen besproken. Hermanns: “Daarbij combineren we theorie met praktijk en gaan we juist met voorbeelden uit de praktijk aan de slag.  Daardoor kunnen we echt handvatten aanbieden waar managers mee kunnen werken én van kunnen leren.”

Adviseur via Tentoo

Hermanns werkt als zelfstandig adviseur en laat zich via Tentoo inschakelen en uitbetalen. “Al in de jaren negentig heb ik me ingeschreven bij Tentoo. Ik ben ondernemend van aard, maar geen boekhouder. Ik wil werken, me bezighouden met mijn specialisme en me niet bezig hoeven houden met administratief werk. Daarom laat ik dat graag over aan Tentoo. Zij regelen de ‘cijfertjes’ voor me. Dat geeft me rust en zorgt ervoor dat ik me echt kan focussen op datgene waar ik wél goed in ben.”